Diety

Než přistoupíte k nějaké z těchto metod, poraďte se se svým lékařem, zda je to pro vás vhodné.

 

Linka

Sedm typů pro detoxikaci a vyčištění těla od toxinů

  1. Zařaďte do jídelníčku hodně barevné zeleniny, bylinek a řas: např. petržel, vojtěška a modro-zelené řasy, chlorella. Tmavě zelená zelenina a bylinky alkalizují a čistí krev, takže je pak snazší pro tělo zbavit se odpadů. Šťávu z nich můžete použít do salátů anebo je můžete smíchat v práškové formě ve vodě nebo v džusu.

  2. Zkuste pít vodu s citronem

  3. Můžete zkusit dietu s džusem: dieta trvá 3 až 14 dnů - šťávy se pijí pouze čerstvé, organické, nepasterizovaného  - zeleninové a ovocné. Používají se šťávy z těchto zelenin a ovoce: celer, okurka, řepa, mrkev, hlávkový salát, zázvor a citron - jsou vynikající volbou pro neutralizaci kyselosti v těle, zvýšení živin v těle. Nezapomeňte si doma vyrobit skutečnou šťávu z čerstvých potravin, a ne kupovat šťávy ze supermarketů.

  4. Použít klystýru: opatrně s touto metodou

  5. Jezte stravu převážně s vysokým obsahem vody, zralé plody, listovou zeleninu a šťavnatou zeleninu: Pijte jen ovocné anebo zeleninové šťávy k snídani. Těžší potraviny, jako je maso, mléčné výrobky, fazole, a dokonce i většina obilí bude zpomalovat nebo dokonce zastavovat detoxikační proces, takže opatrně s těmito potravinami, pokud chcete dosáhnout výsledků.

  6. Vypoťte se: Detoxikace je pro vaše tělo velmi důležitá. Zkuste cvičit každý den alespoň patnáct minut a spoťte se.

  7. Dostatek spánku je důležitý: Bez řádného a dostatečného spánku detoxikační orgány neúplně fungují. Vaším cílem pro dosažení optimálních výsledků by měl být spánek o délce 7 - 9 hodin za noc, v tmavém, nehlučném prostředí.

Kromě použití těchto sedmi kroků k detoxikaci je důležité mít na paměti hydrataci a očistu těla tím, že budete pít hodně mineralizované vyčištěné vody denně (polovina hmotnosti těla v uncích). 

Než se pustíte do těchto kroků, tak se raději poraďte se svým lékařem, zda jsou zrovna pro Vás tyto kroky bezpečné, aby nedošlo k poškození Vašeho zdraví.

Doporučení dle knihy: “The Detox Miracle Sourcebook” od Dr. Robert Morse ND.

 

Linka

Endokrinologická dieta aneb povánoční dieta

Cyklus trvá 13 dnů. Musí se dodržovat doba jídla a jeho složení.

Než se pustíte do těchto kroků, tak se raději poraďte se svým lékařem, zda jsou zrovna pro Vás tyto kroky bezpečné, aby nedošlo k poškození Vašeho zdraví.

1. den 

7.00 - ¼ l mléka 
10.00 - ¼ l mléka 
13.00 - ¼ l mléka 
16.00 - ¼ l mléka 
19.00 - ¼ l mléka 
2. den 
7.00 - 1 termix 
10.00 - 15 dkg tvarohu 
13.00 - 15 dkg hovězího masa 
16.00 - 15 dkg zeleniny 
19.00 - 2 vejce + 2 dcl čaje                                                                              

3. den 
7.00 - 10 dkg ovoce 
10.00 - 10 dkg zeleniny 
13.00 - 10 dkg salámu 
16.00 - ¼ l mléka 
19.00 - 15 dkg libového masa 

4. den 
7.00 - 1 termix 
10.00 - ¼ l mléka 
13.00 - 10 dkg zeleniny 
16.00 - 10 dkg zeleniny 
19.00 - 10 dkg salámu + ¼ l čaje 

5. den 
7.00 - 2 vejce + 10 dkg zeleniny 
10.00 - 10 dkg ovoce 
13.00 - 15 dkg tvarohu 
16.00 - 10 dkg ovoce 
19.00 - 10 dkg zeleniny + ¼ l kyselého mléka 

6. den 
7.00 - 10 dkg šunky 
10.00 - 10 dkg ovoce 
13.00 - 10 dkg tvarohu 
16.00 - 10 dkg libového masa 
19.00 - ¼ l kyselého mléka 

7. den 
7.00 - 2 vejce 
10.00 - 10 dkg ovoce 
13.00 - 25 dkg tvarohu 
16.00 - 10 dkg libového masa 
19.00 - ¼ l mléka 

8. den 
7.00 - 20 dkg ovoce 
10.00 - 20 dkg zeleniny 
13.00 - 20 dkg ovoce 
16.00 - 20 dkg zeleniny 
19.00 - 20 dkg ovoce 


Denně vypít 2 litry vody, devátý den se opakuje vše od začátku, tak jako první den. Od 14. dne jíme vše. V těle se změní metabolismus a další dva roky se při střídmějším jídle nepřibírá.

 

Linka

Středomořská dieta 

Než se pustíte do těchto kroků, tak se raději poraďte se svým lékařem, zda jsou zrovna pro Vás tyto kroky bezpečné, aby nedošlo k poškození Vašeho zdraví.

  • Běžné tuky a oleje nahraďte olivovým olejem.
  • Do svého jídelníčku zařaďte více ořechů.
  • Každý den konzumujte ovoce a zeleninu.
  • Omezte příjem těchto potravin: tučná masa – hovězí a vepřové maso, vajíčka.
  • Jezte více ryb a libového drůbežího masa.
  • Zařaďte více celozrnného pečiva a těstovin.
  • K jídlu si občas dopřejte červené víno.
  • Jeden mléčný výrobek denně neuškodí.
  • K hlavnímu jídlu nebo salátům přidávejte luštěniny.
  • K přípravě pokrmů ve Středomoří patří bylinky. Dodávají pokrmům skvělou chuť bez zbytečné soli.

Těmito změnami ve svém jídelníčku snižujete rizika srdečních onemocnění, krevní cukr se stabilizuje, čímž se snižuje i riziko cukrovky a zvýšeného cholesterolu v krvi.

Klasická porce jídla vypadá tak, že polovinu tvoří zelenina, čtvrtinu sacharidy a další čtvrtinu bílkovinné jídlo. Potraviny, které doporučuje středomořská dieta, většinou obsahují velké množství vlákniny. Společně s vodou vláknina zvětšuje objem potravy v žaludku člověka. Tím pádem člověku stačí méně jídla, to se rovná nižší příjem kalorií a přitom člověk i tak dosáhne pocitu sytosti.

 

Kdy tato dieta nemusí fungovat:

  • Skrytou příčinou nadváhy bývá obvykle porucha štítné žlázy. 
  • Další příčinou nadváhy bývá překyselení organismu. 
  • Nadměrné zadržování vody v těle nebo poruchy metabolismu mohou způsobovat některé hormonální látky. 

 

Základní suroviny této diety:

  • Olivový olej: neobsahuje cholesterol ani sůl. Obsahuje velké množství vitamínu E, což je důležitý antioxidant, který zpomaluje stárnutí a vitaminy A, D a K. 
  • Rajčata: vybírejte taková, která nejsou příliš tvrdá, jsou dobře vybarvená a hladká. 
  • Česnek: nejkvalitnější česnek poznáme podle toho, že obvykle má pevné a kompaktní hlavičky. 
  • Lilky: vybírejte vždy lilky s hladkou slupkou a s pevnou dužinou. 
  • Ryby a mořští živočichové: čerstvost ryby poznáte podle jasných lesklých očí, červených žaber a samozřejmě taková ryba nesmí páchnout. Mořské plody v kuchyni:krevety a humr, slávky, sépie a ústřice, chobotnice, langusty a ježovky.
  • Čerstvé bylinky: nahradí nadbytečné množství soli, která zadržuje v těle vodu. Na zimu si je můžete nasušit. Nejpoužívanějšími bylinkami jsou bazalka, kopr, oregano, petrželka, rozmarýn, šalvěj a tymián.