Sladké recepty

Obsah receptů:

 

Linka

Tvarohovo-banánový koláč bez mouky

Ingredience: moucnik
Na korpus:
- 100 g jemných ovesných vloček
- 400 ml horké vody
- 1 lžička oleje

Náplń
- 500 g odtučného tvarohu ve vaničce
- 2 vejce
- 2 banány
- šťáva z citronu
- sladidlo podle chuti (datlový sirup, agávový sirup, stévie,...)
- rostlinné mléko na rozředění

Postup:
Příprava korpusu: Vločky zalejeme horkou vodou a necháme nabobtnat, potom přidáme lžíci oleje. Troubu předehřejeme na 170 °C. Do formy vyložené pečícím papírem rozložíme vločkovou směs a pečeme 10-15 minut (podle druhu trouby).

Příprava náplně: Rozmixujeme společně banán, vajíčka, sladidlo, citronovou šťávu. Do mísy dáme tvaroh a osladíme jej podle chuti, pak jej smícháme se vzniklou směsí a nakonec přidáme mléko na rozředění. Měla by vzniknout polotuhá směs. Po vyndání korpusu z trouby nastavíme teplotu na 180 °C. Připravenou směs vlijeme na korpus a pečeme dalších 10-15 minut. Necháme vychladnout a podáváme ozdobené ovocem.
 

 

Linka

 

Jablečný makovník

- snadný a rychlý receptmakovnik
- bez mouky
- není přeslazený

Ingredience:
100 g mletého máku
3 větší nastrouhaná jablka
2 lžíce medu či jiného sladidla
3 vejce
1,5 dl rostlinného mléka
špetka jedlé sody
špetka soli
můžete přidat ještě rozinky, brusinky nebo třeba nastrouhané mandle 

Postup:
Troubu předehřejeme na 170 °C. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a pak smícháme s ostatními ingrediencemi. Vznikne nám tekutější těsto. Formu vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní vzniklé těsto. Pak vložíme do již rozehřáté trouby a pečeme cca 25 minut (že je makovník hotový poznáme podle toho, že do těsta zapíchneme špejli nebo párátko).

 

Linka

 

Jáhlový pudink

Ingredience na samotný pudink:jahl_pudink
250 g jáhel
4 lžíce sojového či jiného rostlinného mléka
sladidlo podle chuti (stévie, agávový sirup,...)

Na ozdobu:
- banán
- kokos
- karob nebo kakao

Postup:
Jáhly několikrát propláchneme a uvaříme je klidně na kaši, kterou rozmixujeme s rostlinným mlékem a dosladíme dle chuti.Je možnost udělat dvoubarevný pudink - odložíme si půlku této základní směsi a do druhé přimícháme karob nebo kakao. Do misky pak vrstvíme základní směs, kolečka banánu, posypeme kokosem, pak přidáme kakaovou vrstvu a můžeme prostřídat nebo končíme kakaovou vrstvou a ozdobíme. Dáme aspoň na hodinku vychladit do lednice a pak konzumujeme.

 

 

Linka

 

Hrnkový citronovo-makový "chléb"

- bez lepkuchleb
- bez mléka
- snadný recept

Ingredience:
- 2,5 hrnku pomletých ovesných vloček
- 4 vejce pokojové teploty
- 1 hrnek jogurtu (buď řecký typ nebo odtučněný podle vašich nároků)
- 3/4 hrnku medu (můžete použít jiné sladidlo a klidně tolik nesladit, já použila cca půl hrnku práškové stévie)
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1/4 hrnku mletého máku
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- špetka soli

Postup:
Troubu předehřejem na 180 °C. Vločky rozemeleme a postupně smícháme s dalšími ingrediencemi. Vzniklou směs dáme do formy vyloženené pečícím papírem a dáme do vyhřáté trouby cca na 30-35 minut (průběžně kontrolujeme stupeň upečení špejlí). Podáváme s ovocem, marmeládou - prostě s tím, co má kdo rád.

šipka

Linka

 

Dietní mrkvový dort s vanilkovým tvarohem a jahodami

dort* chutná úžasně
* voní nádherně po skořici a vanilce
* dort bez tuku a mouky (místo mouky jsou ovesné vločky)
* pokud nemáte rádi přeslazené dezerty, tak si tento recept zamilujete 

Ingredience na korpus:

  • 250 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 50 g jemných ovesných vloček (pro jistotu jsem je ještě rozmixovala)
  • 2 vajíčka
  • 1 zralý banán
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • sladidlo (stévie, agávový sirup, třtinový cukr atp.)

Ingredience na na náplň:

  • 250 g odtučněného tvarohu ve vaničce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 odměrky vanilkového proteinu (lze vynechat)
  • sladidlo (stévie, agávový sirup, třtinový cukr atp.)
  • ovoce dle chuti nebo rozmixované ořechy

Postup:
Oddělíme žloutky od bílků. Mrkev nastrouháme najemno. Vločky smícháme se žloutky, rozmačkaným banánem, skořicí, kypřícím práškem, mrkví a sladidlem. Vše důkladně promícháme. Z bílků si vyšleháme sníh, který jemně vmícháme k ostatním surovinám. Těsto dáme do dortové formy vyložené pečícím papírem (použila jsem o průměru 20 cm) a pečeme 35 minut na 180 °C.

Tvaroh smícháme s vanilkovým extraktem, proteinem a osladíme podle chuti. Tvaroh natřeme na vychladlý koláč a poklademe na něj ovoce nebo případně posypeme mletými ořechy.

 

Linka

Domácí pudink (proteinový)

Ingredience:Pudink

  • 500 ml mléka (rostlinného či odtučněného kravského)
  • 40 - 50g kukuřičného škrobu (podle toho, jak tuhou konzistenci chcete)
  • třtinový cukr (2-3 lžíce) nebo agávový sirup, případně stévii
  • 1 žloutek (dodá pudinku lepší barvu, lze jej vynechat)
  • 1 odměrka proteinu (nemusí být)

Když chcete kakaový pudink, přidejte lžíci kakaa případně karobu. Když vanilkový pudink, přidejte semínka z vanilkového lusku nebo použijte vanilkový cukr místo jiného sladidla.

Postup je klasický:
2/3 mléka si ohřejte v kastrůlku. Ve studeném mléce (1/3) rozmíchejte cukr, škrob a žloutek. Když se mléko bude blížit varu, přilijte k němu směs se škrobem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho, není zapotřebí ho dlouho převařovat.
Pudink můžete podávat s müsli, které si buď připravíte sami nebo koupíte. To pak lehce osmahnete na pánvi a vrstvíte v misce s pudinkem a oblíbeným ovocem.

 

 

Linka

 

Palačinky bez mouky s vlákninou - nízkosacharidové

Ingredience na 1 porci:Palačinky bez mouky

  • 1 lžíce psyllia (vláknina)
  • 1 odměrka vanilkového syrovátkového proteinu (nemusí být)
  • 1 vejce
  • 1/3 hrnku mléka nebo vody
  • kokosový olej nebo jiný tuk vhodný k tepelné úpravě

Postup: Všechny ingredience vyšleháme v jemné těsto a osmažíme na pánvi potřené trochou kokosového oleje dozlatova z obou stran, poté podáváme - můžeme polít agávovým medem, posypat strouhaným kokosem a ovocem, případně jen potřít oblíbenou marmeládou.

 

 

 

 

Linka

 

Pečené špaldové lívance

Ingredience:Lívance

  • 2 polévkové lžíce sladidla
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 200 ml teplého mléka (může být rostlinné)
  • 2 vejce
  • 300 g špaldové mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Postup: Smíchejte sladidlo s kokosovým olejem, přilijte teplé mléko, vejce a špaldovou mouku s práškem do pečiva. Vše pořádně rozmíchejte a nalévejte na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte cca 10-15 minut při 180 °C. Na jeden plech mi vyšlo 12 lívanců - celkem byly 2 plechy. Podávejte s ovocem, marmeládou, případně medem.

 

šipka

 

 

Linka

 

Perníkový koláč s cuketou

Ingredience:Kolac s cuketou

  • 1 a 1/2 hrnku rozmixovaných ovesných vloček (na jemno)
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 polévková lžíce kakaa nebo karobu
  • 50 g sypké stévie (nebo 1/2 hrnku medu či cukru)
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1-2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
  • 2 vejce

Postup: V míse smícháme všechny sypké ingredience. Poté přidáme žloutky z vajec, mléko, olej, nastrouhanou cuketu a smícháme. Necháme 10 minut stranou a mezi tím si z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh, který opatrně vmícháme do směsi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 40 minut. Před podáváním můžeme ozdobit bílým jogurtem smíchaným s ovocem.

 

Linka

 

Mrkvový dortík

Mrkvový dortIngredience na korpus:
50 g rozinek
100 ml horké vody
140g nastrouhané mrkve
140 g rozmixovaných ovesných vloček
70 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
2 vejce
skořice

Ingredience na nádivku (upravte podle chuti):
2 odtučněné tvarohy
lžíce medu nebo práškové stévie
lžíce karobu

Postup: Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme chvilku odstát, pak přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto, které nakonec vytvarujeme do dortové formy nebo na plech, jež je vyložený pečícím papírem. Pečeme na 170 °C asi 20 minut. Necháme chvilku vychladnout a nahoru pak dáme směs z odtučněného tvarohu se lžící medu a karobu. Na ozdobu můžeme použít sekané ořechy.

 

Linka

 

Výborné palačinky plněné ovocným tvarohem

Ingredience na těsto:Palacinky

  • 3 dl mléka
  • 2 dl vody (klidně perlivé)
  • 2 ks vejce
  • 20 dkg hladké (či špaldové mouky)
  • špetka soli

Postup: Suroviny smícháme, mouku dáváme naposled, aby vznikla požadovaná palačinková konzistence. Těsto necháme chvíli odležet (max půl hodiny) a smažíme na rozpálené pánvi na trošce kokosového oleje.

 

Ovocný tvaroh:
Ingredience:

  • Ovoce dle chuti (třešně, nekterinky, švestky,...)
  • Odtučněný tvaroh
  • Stévie v prášku

Postup: V mixéru rozmixujeme ovoce s tvarohem a stévií a podáváme. Množství surovin je dle chuti každého.

 

Linka

Litý třešňový koláč - rychlé, snadné a dobré

Ingredience: Koláč

  • 3 hrnky vyloupaných třešní
  • 3 ks vajec
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 hrnku cukru (může být třtinový)
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky (klidně špaldové)
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka (může být rostlinné)
  • 2 lžíce krupicového cukru na vysypání formy

Postup: Připravíme si formu na pečení, kterou pořádně vymažeme máslem a vysypeme kr. cukrem. Poklademe vypeckované třešně a připravíme si těsto. Vajíčka utřeme s cukrem a solí do pěny, přidáme rozpuštěné máslo (ne horké!) a promícháme. Přidáme mouku a umícháme hladké těsto, do kterého přidáme mléko. Těsto by mělo být bez hrudek. Připravené těsto nalijeme na třešně a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 35 - 50 minut - záleží na tloušťce těsta a na tloušťce formy na pečení. Po upečení koláč vyjmeme a necháme vychladnout. Před podáváním vrch můžeme posypat moučkovým cukrem (záleží na chuti každého z vás).

 

Linka

 

Oříšková kaše - rychlá a sytá snídaně

Ingredience:Kase

  • 50 g jemně mletých vloček (ovesné, žitné,...)
  • 20 g mletých ořechů (vlaššských či lískových)
  • 10 g chia semínek
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 lžíce mletého kokosu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 200 ml rostlinného mléka (popřípadě kravského)
  • 1 lžička sirupu

Postup přípravy: Mléko si nalijeme do menšího rendlíku a pomalu na středním plameni zahříváme. Mezitím si do misky dáme ostatní ingredience kromě sirupu. Až mléko bude dostatečně horké (pozor aby se nevařilo), zalijeme jím obsah misky, osladíme a necháme odstát alespoň na 5 minut. Poté rozdělíme do dvou misek a podáváme. Do kaše můžeme přidat i jiné ořechy nebo sušené ovoce.

 

Linka

 

Mléčná rýže s ovocem - výborná snídaně k nastartování nového dne

Ingredience:Mlecna_ryze

  • 300 g rýže (nejlépe basmati)
  • 1 litr mléka (rostlinné či polotučné)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce cukru či stévie
  • 500 g čerstvého ovoce (švestky, meruňky, mango,...)

Postup: Do kastrůlku nasypte rýži, zalijte ji mlékem a pomalu zahřívejte k bodu varu. Přidejte stévii nebo třtinový cukr mletou skořici a vše pomalu vařte, dokud není rýže hotová (trvá to cca 25–30 minut). Měla by mít konzistenci husté kaše; v případě potřeby ji můžete naředit mlékem.

2. Rýži pak na talíři ozdobte ovocem, můžete ještě dochutit skořicí smíchanou s cukrem či stévií.

 

 

 

Linka

Skořicový chléb

Ingredience na přípravu těsta:Skoricovy_chleb

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2 a 1/4 lžičky sušeného droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 60 gramů másla
  • 1/3 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku vody
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Na náplň potřebujeme:
  • 1 hrnek cukru
  • 2 a 1/2 lžičky skořice
  • 60 másla

 

Postup:
Krok 1: Ve velké míse smíchejte 2 hrnky mouky, cukr, kvasnice a sůl.
Krok 2: V kastrůlku nahřejte mléko a máslo, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte vodu a vanilkový extrakt.
Krok 3: Přilijte mléčnou směs a vejce a promíchejte směs. Přidejte další 3/4 hrnku mouky a míchejte asi 2 minuty. Směs bude lepkavá.
Krok 4: Těsto dejte do vymazané mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu vykynout.
Krok 5: Připravte základ pro náplň. Smíchejte cukr, skořici a oříšek. Rozehřejte máslo.
Krok 6: Začněte pracovat s těstem. Prohněťte do něj další dvě lžíce mouky a nechte 5 minut odpočinout.
Krok 7: Těsto vyválejte, rozetřete na něj rozpuštěné máslo a posypte skořicovou směsí.
Krok 8: Nakrájejte těsto do pruhů, ty naklaďte na sebe a překrojte na čtverečky.
Krok 9: Naskládejte do formy a nechte dalších 30 – 45 minut odpočinout.
Krok 10: Pečte 30 – 35 minut na 180 °C.

Kvasnice můžete nejprve aktivovat. Je to pojistka, jak Vám těsto zaručeně vykyne. Rozmíchejte je ve 3 lžících teplé vody a přidejte špetku cukru. Nechte odstát, dokud směs nezačne trochu pěnit.

 

Linka

 

Tvarohovo-banánový dortík

Ingredience: Tvarohovo_bananovy_dort

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 5-6 nakrájených banánů
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • prášková stévie podle chuti
  • 1 vejce

 

Postup:
Tvaroh si rozmixujeme v mixéru. Banány si rozdrtíme vidličkou. Obě ingredience důkladně smícháme ve středně velké míse. Do směsi přidáme stévii (můžeme ochutnat, jestli je směs podle chuťových představ), pak přidáme vejce společně s moukou. Těsto hněteme. Na dochucení můžeme přidat trochu rozinek či brusinek. Do formy na pečení dáme pečící papír a těsto naneseme do formy. Pečmeme v troubě na 180 stupňů po dobu cca 30 minut. Hotový vychladlý dort ozdobíme před podáváním ovoce podle chuti.

 

 

Linka

 

Jogurtové muffiny plněné jablky a rozinkami

Ingredience:Muffiny

  • 300 g špaldové či hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr (nemusí být)
  • 1 vejce
  • půl lžičky skořice
  • 1 malý bílý odtučněný jogurt (150 g)
  • 100 ml mléka (může být rostlinné)
  • 4 lžíce oleje
  • podle chuti rozinky, brusinky
  • 1 větší jablko nakrájené na kostičky případně nastrouhané na hrubém struhadle

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku, vejce, jogurt, cukr, mléko, olej a skořici vymícháme v hladké těsto. Přidáme zbylé ingredience, zamícháme. Plníme do formiček a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 22 minut.

 

Linka

 

Jablečný koláč

Ingredience na těsto:Jablecny_kolac

  • 170 g špaldové mouky
  • 6 lžic kokosu
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g třtinového cukru
  • 6 lžic vody
  • 1/2 prášku do pečiva

 

Ingredience na náplň:

  • 7 jablek
  • 2 lžic třtinového cukru
  • 1 lžička skořice

 

Postup:

Nejdříve si oškrábeme jablka a nastrouháme je na hrubém struhadle. Smícháme s cukrem a skořicí a dáme stranou. 

V míse smícháme špaldovou mouku, kokos a prášek do pečiva. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme do tuhé pěny s třtinovým a vanilkovým cukrem, nalijeme vodu a znovu šleháme. Nakonec k mouce přilijeme žloutky, pořádně promícháme a jemně vmícháme i sníh.

Formu vyložíme pečícím papírem a poklademe na něj jablka a až na ně rozlijeme těsto. Formu vložíme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme asi 30 minut. Až nám koláč vychladne, vyklopíme ho na jiný plech a opatrně sundaváme pečící papír.

Poznámka: Já dala nejprve těsto a na něj jablka. Koláč chutná skutečně báječně.

šipka

 
TOPlist
aktualizováno: 20.08.2018 21:45:44